Archívum

Nótaéneklési világrekord született Kékcsén

Zenekarunkkal hozzájárultunk a Nótaéneklési világrekordhoz Kékcsén

2010. szeptember 2. 11:21

„Az ének szebbé teszi az életet,
az éneklők másokét is.”
(Kodály Zoltán)

Egy négy napos ünnepség sorozatot rendeztek Kékcsén, melynek része a világrekord döntés.

2010. augusztus 26-a csütörtök, jeles nap lett Kékcsén, amikor elindították a 69 órás magyar maratoni rekordkísérletet magyar nóta és magyar népdal éneklés kategóriában.

A rekordok  mindig rendkívüli emberi teljesítményekről szólnak, és különösen szép, ha valami értékes tartalommal is bír.

"Kis falunkat igen jókedvű, nótázást kedvelő emberek lakják, ezért gondoltunk arra, hogy ezt tudja meg a világ, mégpedig úgy, hogy a jelenlegi,  megszakítás nélkül pontosan 50 óra és 7 percig tartó, 3007 perces leghosszabb magyar nóta-éneklési  rekordot, amely egyben világrekord is 2010. augusztus 26- tól, augusztus 29-én 15 óráig   megdöntjük. Meghívtam Újszentmargita polgármesterét, akik a jelenlegi cím birtokosai, hogy sportszerűen együtt ünnepeljük az új rekordot és egy új baráti kapcsolat alakulhasson.

„A kultúra és a hagyomány ápolásával” szeretnénk kitörni az ismeretlenségből a közösség összefogása révén. Szeretnénk - ennek a ma kissé mellőzött műfajnak -  ismét világszerte hírnevet szerezni.

A magyar nóta éneklés időtartamának világcsúcs döntésére vállalkozó közösségünk, népdalgyűjtéssel is felérő, kincset őrző törekvése, igen színvonalas feladat.

A 69 óra danolás alatt 3 450 magyar nóta hangzik el – Kékcse (8 helyi csoportjának előadásában), valamint barátaink  6 település népdal körének, kórusainak előadásában, (Ajak, Nagyhalász-Homoktanya, Cigánd, Demecser, Komoró, Szabolcsveresmart).
Körülbelül 280 fő énekessel, 3 együttes látogat meg minket, akik szintén régi barátaink, vagy kékcsei kötődésűek, (Bodnár Ferenc a mi Feri bácsink a  Boglárka Citerazenekarral Budapestről, Sipos Izolda, Nyíregyházáról,  Kádár Zsuzsa Záhonyból, Szabó Lajos Debreceni népdalénekes, Balogh Zoltán prímás és népi zenekara Miskolcról és a  Borvirágok együttes -  Kiss László és barátai Szentendréről. Ők segítenek nekünk a nóta éneklésben." - mondta a rekordkísérlet kezdetekor a megjelenteket köszöntve a település polgármestere, Szekeres Katalin.

Ehhez a közel 300 fős csapathoz minden nótázást  kedvelő csatlakozhatott.

„Hallgassátok figyelemmel a falusi ember danolását..." (Csokonai Vitéz Mihály)

Ezt  a  csodálatos idézetet választották a rendezvény  jelmondatává, hogy a későbbiekben, ha találkoznak vele, jusson eszükbe ez a rekordkísérlet, mely egyben jó mulatság is.

2010. augusztus 29-én Kékcse bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, megdöntve a fennálló korábbi hazai és Guinness-rekordot.

Az új nótaéneklési rekord és a jegyzőkönyvek átadását követően Sebestyén István a ténytanúsító jegyzőkönyv vezetője így értékelte a nem mindennapi teljesítményt:

„Ez egy nagyszerű emberi teljesítmény volt, hiszen 69 óra két perccel, 4142 perccel új Magyar rekord született. Az Újszentmargitaiak 3007 perces nótaéneklési rekordját sikerült itt megdönteni. Én azt gondolom, hogy nem is arról van szó, hogy ki tud tovább, hosszabb ideig folyamatosan nótázást szervezni. Az üzenete az ilyen nótázásoknak, hogy a nóta szeretete egy egyetemes emberi érték. Egyben a Magyar kulturális emlékek megőrzése a magyar rekordokéhoz kapcsolódóan. Gyakorlatilag egy mozgalmat teremt és el is tud indítani. Azt gondolom, hogy a Kékcseiek ezzel a négy nappal a sportszerűségből is felállítottak egy hazai rekordot, hiszen a korábbi rekordereket meginvitálta, hogy vegyenek részt ebben a közös nótázásban, ezzel is egy újabb hagyományt teremtve."

Gratulálunk!

Forrás: Kékcse honlap