"Köszönjük a Borvirág együttes vidám boros előadását a ráckevei Ászok fesztiválon!"

(Ráckeve - Ács Károly Művelődési Központ)

Látogatók

02207391
Ma
Tegnap
A héten
A hónapban
527
327
1189
13498

IP-címed: 54.224.89.34
2018-10-17 21:28

IV. Bornépek dalai népzenei verseny

A 2008. november 7-én a Skanzen kongresszusi termében került megrendezésre a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht., a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és az Etnofon Népzenei Kiadó által meghirdetett IV. Bornépek dalai népzenei verseny.

A rendezvény  célja ugyanaz volt, mint az előző években: hogy a szőlőműveléssel, borral, mulatással kapcsolatos dal- és zenekultúra feledésbe merült, vagy rejtőzködő, eddig ismeretlen értékei nagyobb nyilvánosságot kapjanak, s ez által újraéledjenek, ismét az ünnep részévé váljanak. A zsűri tagjai PhD. Balogh Balázs néprajzkutató, Berán István, a Tánház Egyesület ügyvezetője, PhD. Juhász Katalin folklorista, Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. ügyvezető igazgatója, egykori néptáncos voltak. Az elnöki tisztet most is Kiss Ferenc népzenész, az Etnofon Records igazgatója vállalta.

A IV. Bornépek dalai népzenei versenyen  a Borvirág Zenekar műsorát különdíjakkal ismerték e. Az együttes, Vincze László szentendrei papírmerítő műhelyének gyönyörű bőrkötéses könyvével, valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. meghívásával lett gazdagabb, miszerint koncertet adhatnak a jövő ősszel megrendezésre kerülő, 18. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon. 

Az ünnepélyes eredményhirdetés egy remek vacsora kíséretében zajlott a Jászárokszállási Fogadóban. A résztvevők november 8-án és 9-én a Skanzen területén megrendezett Szent Márton Napi Újborfesztiválon gálakoncert keretében is bemutatták műsorukat.
 
Jövőre folytatjuk!

A szervezők nevében:
Förhénci Horváth Gyula
a verseny életre hívója

 

Bemutatkozó

Gondolatok

A szőlő halála csak átváltozás…
A szőlőből must lesz, a mustból bor.
A szőlő ereje velünk marad,
halálával kellett bevennie az időtlenséget.
Ha körülnézel a pincében,
vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva?
Minden borospince a halhatatlanság szigete.

Pilinszky János

Ajánlások, referenciák

vendegkonyv

Kispejlovam lovarda

www.kispejlovam.hu

www.bordalok.hu

Keress a Facebook-on